Russinhissen
– enkla experiment i fysik och kemi, skriven av Hans Persson. Boken är utgiven i år
med stöd av Specialpedagogiska skolmyndigheten och tryckt av Hand-On Science
Text AB.
Boken är
överskådlig och lättläst. Alla experiment illustreras av färgglada bilder som
ibland lockar till skratt. Boken är indelad i olika ämnesområden så det är lätt
att söka på till exempel experiment med vatten. De olika områdena är:
Sorteringar, vatten, luft och gaser, värme, el och magneter, ljud och ljus.
Boken inleds med en kort introduktion om att komma igång med experimenterandet.
Det finns också en kort genomgång om vad skolans och förskolans styrdokument
säger om naturkunskap och experimenterande.
Varje
experiment har ett helt uppslag som beskriver enkelt hur du ska göra. Alla
experiment innehåller löpande text som förklarar vad som händer och korta
instruktioner som säger: Du behöver, Det handlar om och Så här gör du.
En kul bok
som passar i både förskolan och skolan. Vi har den på min förskola och barnen
tycker det är roligt att experimentera. De frågor ofta när vi ska göra nästa
experiment.
Experimentet: Russinhissen
Jag gjorde
experimentet tillsammans med min grupp, Kustnära.
Till experimentet
använde vi russin, glas och kolsyrad ljummen dricka. Russinen lades i glaset
och jag hällde på dricka. Meningen var att kolsyrans bubblor skulle sätta sig
på russinen så att de åkte upp och ner i glaset. Det gick
inte riktigt som det var tänkt. Russinen hoppade visserligen runt lite på
botten i glaset men vägrade segla upp till ytan. Kanske var det för lite
dricka, för kall dricka, fel storlek på glaset eller… Ja, vi vet inte riktigt
och får väl fortsätta försöka igen någon annan gång. Agneta
Hej Agneta! Ja - det är en mycket rolig och bra bok som riktar sig tydligt mot de mindre barne och deras pedagoger.....
SvaraRaderaAtt russinhiss-experimentet inte alltid fungerar tor jag framför allt beror på att man kanske lagt i för många russin....Varje russin fungerar som en yta där koldioxidbubblorna kan växa till sig - om det är för många russin blir det inte tillräckligt mycket koldioxidbubblor på varje russin - och bubblorna orkar därför inte lyfta russinet. Det kan också bero på hur färska russinen är - de ska vara precis så torra att de inte flyter, men de får inte vara för saftiga för då sjunker de "för mycket" (som vindruvor).
Ramlösa är bästa bubbelvattnet att använda till experimentet eftersom den är så hårt kolsyrad.
Man får testa sig fram lite.....(Prova även med makaroner!)/MIA