lördag 19 maj 2012



Russinhissen – enkla experiment i fysik och kemi, skriven av Hans Persson. Boken är utgiven i år med stöd av Specialpedagogiska skolmyndigheten och tryckt av Hand-On Science Text AB.

Boken är överskådlig och lättläst. Alla experiment illustreras av färgglada bilder som ibland lockar till skratt. Boken är indelad i olika ämnesområden så det är lätt att söka på till exempel experiment med vatten. De olika områdena är: Sorteringar, vatten, luft och gaser, värme, el och magneter, ljud och ljus. Boken inleds med en kort introduktion om att komma igång med experimenterandet. Det finns också en kort genomgång om vad skolans och förskolans styrdokument säger om naturkunskap och experimenterande.

Varje experiment har ett helt uppslag som beskriver enkelt hur du ska göra. Alla experiment innehåller löpande text som förklarar vad som händer och korta instruktioner som säger: Du behöver, Det handlar om och Så här gör du.

En kul bok som passar i både förskolan och skolan. Vi har den på min förskola och barnen tycker det är roligt att experimentera. De frågor ofta när vi ska göra nästa experiment.


 Experimentet: Russinhissen

Jag gjorde experimentet tillsammans med min grupp, Kustnära.
Till experimentet använde vi russin, glas och kolsyrad ljummen dricka. Russinen lades i glaset och jag hällde på dricka. Meningen var att kolsyrans bubblor skulle sätta sig på russinen så att de åkte upp och ner i glaset. Det gick inte riktigt som det var tänkt. Russinen hoppade visserligen runt lite på botten i glaset men vägrade segla upp till ytan. Kanske var det för lite dricka, för kall dricka, fel storlek på glaset eller… Ja, vi vet inte riktigt och får väl fortsätta försöka igen någon annan gång. Agneta

1 kommentar:

  1. Hej Agneta! Ja - det är en mycket rolig och bra bok som riktar sig tydligt mot de mindre barne och deras pedagoger.....
    Att russinhiss-experimentet inte alltid fungerar tor jag framför allt beror på att man kanske lagt i för många russin....Varje russin fungerar som en yta där koldioxidbubblorna kan växa till sig - om det är för många russin blir det inte tillräckligt mycket koldioxidbubblor på varje russin - och bubblorna orkar därför inte lyfta russinet. Det kan också bero på hur färska russinen är - de ska vara precis så torra att de inte flyter, men de får inte vara för saftiga för då sjunker de "för mycket" (som vindruvor).
    Ramlösa är bästa bubbelvattnet att använda till experimentet eftersom den är så hårt kolsyrad.
    Man får testa sig fram lite.....(Prova även med makaroner!)/MIA

    SvaraRadera